Hvorfor er nordmenn så gode i skiskyting?

Født med ski på bena

normannMyten om at nordmenn er født med ski på bena er ikke lenger lokal. Hele verden sitter nok og funderer på hvordan i all verden det er mulig å gi liv til et barn som har ski på føttene. For nordmenn er jo født med ski på bena – mange av oss er på vei ned skråningene før vi i det hele tatt har lært oss å gå! Det er spesielt de norske langrennsløperne og skiskytterne som dominerer enhver internasjonal konkurranse og ethvert mesterskap. Langrenn kan vi lett forstå – når man har ski på bena hele livet lærer man seg å bruke dem bedre enn folk flest. Nordmenn setter alltid ut på lange skiturer, hver eneste vinter. Langrenn har vi i lomma. Skiskyting er dog noe vanskeligere å forklare. Mange der ute tror sikkert at vi flyr rundt på ski og skyter på hverandre. Det kunne jo ikke vært lenger fra sannheten – det norske folket er fredelig som hvite fredsduer. Så hvordan har det seg at Ole Einar Bjørndalen har 27 gullmedaljer fra OL og VM i skiskyting? Jo, det er faktisk slik at tradisjon rundt skiskyting har stått sterkt i Norge i flere hundre år. Det var våre skiskyttere som skapte trøbbel for tyskerne på veien oppover mot Nord-Norge. Det var skiskytterne som hjalp finnene med å vinne Vinterkrigen mot et mektig Sovjet. Våre militære skiskyttere regnes som verdens beste, og den særegne kunnskapen om slalåm og alpint er prikken over i-en. Denne tradisjonen har selvsagt smittet av på vanlige mennesker også, som nå ærer vår kultur gjennom sport.

Urokkelig norsk kultur

Det er mye snakk om falmende norsk kultur i mediene nå om dagen, spesielt er det fremmedfiendtlige mennesker som spyr ut slikt svada. Den norske kulturen er ikke på vei noe sted, det vi holder kjært kan ingen noensinne ta fra oss. Skiskyting er kun ett eksempel. Brunost, Kvikk Lunsj, pinnekjøttet, fårikålen, vår elskede matpakke – hvem kan forestille seg at noen av disse tingene blir borte? Nei, det er umulig, som om 17. mai skulle fjernes. Falmende kultur, du liksom. Alle husker våre klassiske spilleautomater? Vår egen regjering prøvde å kvele denne delen av norsk særegenhet, men det tok ikke lang tid før digitale versjoner av de fjernede maskinene dukket opp på nettet. Ja, velkommen og spill Jackpot 6000 når du vil, selv vår egen stat, selveste Stortinget kan ikke få våre kjære ting til å falme. Det skjer bare ikke, og det vil alltid finnes nordmenn som sørger for dette.

Ukultur hører hjemme i fortiden

Når folk snakker om mangel på støtte for det helnorske her i landet, hva er det de mener? At staten skal gi ut penger til folk som finner på svenskevitser? Dette er «kultur» vi kan legge fra oss og glemme, akkurat som Russefeiringen, om den tid kommer. Russ skal få være russ, men i de siste årene har det gått for langt med tanke på segregeringen av de sosiale klassene, samt all skade ugagnskråkene gjør. Nei, spør du oss er det bedre at de står på ski og lærer å skyte!

Privacy Policy