Om Innherred

03254Innherred er kjent for et vakkert jordbrukslandskap og et rikt kulturliv. Området tilbyr mye til de som er interessert i friluftsliv. Man kan drive med jakt, fotturer, rideturer og fiske i elver, vann og i Trondheimsfjorden.

Innherred har store skogsområder og fjellområder, også nasjonalparker og vernede områder. Dyrelivet og fuglelivet er rikt og mangfoldig. Naturen varierer mye fra Trondheimsfjorden og opp til fjellområdene. I fjellene og skogene finnes bær og sopp, fosser, og tjern og fjellvann som egner seg for fiske.

Trondheimsfjorden har vernede våtmarksområder der det ofte dukker opp sjeldne fugler. Flere steder er det satt opp observasjonstårn der fuglekikkere og andre interesserte kan se på fuglelivet uten å forstyrre.

Tidevannsstrømmer

I Inderøy kommune er det hele to tidevannsstrømmer. Disse bidrar til at vannet i de indre delene av fjorden er i konstant bevegelse. Tidevannsstrømmene inneholder mye næring, som tiltrekker seg fugler og fisker. I Straumen kan du se ærfugl og andre fugler som dykker etter mat i strømvirvlene, og i det dype Skarnsundet lever flere sjeldne arter, blant annet Spøkelseshai.

Trondheimsfjorden har store fiskemuligheter, og fine områder for dykking. I fjorden finnes det koraller og et rikt marint miljø. Man kan fiske fra land eller fra båter.

Sport og kultur

Rideturer i fjellene er populært, det samme er sykkelturer i det vakre landskapet. Stiklestad Golfklubb har en 18-hulls golfbane, og man kan også dra på fotturer i fjellene. Olavsloppet mellom Østersund og Trondheim passerer gjennom deler av innherred, og på sensommeren kan man gå Sagamarsjen, en todagersmarsj som starter i Sverige og slutter på Stiklestad.

Stiklestad er et av de mest kjente turiststedene i området. Slaget på Stiklestad er en av de viktigste enkelthendelsene i norgeshistorien. Stiklestad kirke er en av flere gamle steinkirker i området. På Stiklestad er det et museum og et kulturhus, og det lokale teaterlaget arrangerer Spelet om Heilag Olav rundt olsoktider. I de senere årene har det igjen blitt populært å dra på pilegrimsferd, og da er Stiklestad et fint stoppested på veien til Trondheim og Nidarosdomen.

Det er mange museer i Innherred. Området har også mange minnesmerker og spor etter gamle bosetninger. Bøla i Steinkjer er et kjent område med helleristninger. Andre steder man bør få med seg er Falstadsenteret og Nils Aas Kunstverksted. Langs Den Gylne Omveg i Inderøy, kan man få med seg både kultur og lokalprodusert mat og andre varer.

Steinkjer

Steinkjer er den største byen i regionen, og kalles ofte Bygdenes by. Byen er fylkeshovedstad i Nord-Trøndelag. Egge Museum har flere arrangement i sommerhalvåret. Steinkjers turistkontor er åpent året rundt. Det er også sommeråpne turistkontorer i Verdal, Levanger og Straumen.

Den tradisjonelle festmaten i Innherred er sodd og skjenning. Flere steder i området serverer tradisjonell mat, ofte med lokale råstoffer.

Reise til Innherred

Det er lett å komme seg til Innherred både med bil, tog og fly. E6 går gjennom området, og Værnes (Trondheim Lufthavn) ligger 50 km sør for Levanger. Trønderbanen har avganger hver time på dagtid, og er blant de mest punktlige togstrekningene i landet.

Privacy Policy