Reglene i skiskyting

02564Skiskyting er en idrett som kombinerer skigåing og skyting. Utøverne må være raske på ski, men også gode til å skyte for å kunne hevde seg i toppen. En dårlig serie på standplass kan ødelegge et ellers perfekt løp, og det er en del av spenningen i sporten.

Når man går skiskyting, skilles det ikke mellom klassisk eller fristil. Man kan gå den typen langrenn man ønsker, og de fleste velger fristil. Skiene skal være minimum skiløperens høyde, minus 4 cm. Riflen skal veie minst 3,5 kg uten ammunisjon. Kaliberet er .22LR, og ladingen av geværet skal gjøres manuelt. Det er ikke tillatt med automatiske eller halvautomatiske våpen.

På standplass

Blinkene det skytes på er 50 meter fra skytterne. Når man skyter liggende er blinkene 45 mm i diameter. Ved stående skyting er de 115 mm. Blinkene bruker automatisk visning, slik at de skifter til hvitt når de treffes. Da vet både skyteren og publikum om blinken er truffet eller ikke.

I sprint (10 km menn, 7,5 km kvinner) skal man skyte to ganger. Den første gangen skyter man liggende, og den andre gangen skytes det stående. I sprint må man gå strafferunder dersom man bommer. Hver strafferunde er på 150 meter. I sprint benyttes intervallstart, det vil si at en og en løper starter med 30 sekunders mellomrom.

Jaktstart og fellesstart

For å gjøre konkurransene mer TV-vennlige, ble det innført jaktstart og fellesstart. I motsetning til intervallstart, er det lett å følge med på hvem som vinner i jaktstart og fellesstart. Her er det første utøver til mål som er vinneren. I intervallstart må man vente til alle har gått i mål før man kan kåre vinneren.

Jaktstart betyr at løperne starter enkeltvis, med tidsforskjell. Tidsforskjellen blir vanligvis regnet ut etter et tidligere løp. Jo lenger bak man var i det første løpet, desto lenger bak må man starte i jaktstarten. I jaktstart skytes det fire ganger, to liggende og 2 stående serier. Også her må man gå strafferunder for hver bom.

Fellesstart betyr at alle løperne starter samtidig. Dermed kan det ikke delta like mange deltakere som i løp med intervallstart, ellers blir det bare kaos. Fellesstarten er 15 km for menn og 12,5 km for kvinner, med fire skytinger. Hvis man bommer, må man gå strafferunder.

Normaldistanse og stafett

Normaldistansen (20 km menn, 15 eller 10 km kvinner) er den eldste øvelsen innen skiskyting. Her skytes det fire ganger, liggende, stående, liggende, stående. Her benyttes det ikke strafferunder. I stedet blir man tillagt en straffetid for hver bom, vanligvis 1 minutt. Disse løpene startes også som intervallstart.

Stafettlagene i skiskyting består av fire personer. Mennene går 7,5 km hver, kvinnene går 6 km hver, med to skytinger. Man har åtte skudd som kan brukes. De tre ekstraskuddene kan brukes dersom man ikke treffer blinkene med de første fem skuddene. Ekstraskuddene må lades enkeltvis, og hvis man ikke har truffet alle fem blinkene med de åtte skuddene, må man ut i strafferunde. Det arrangeres også mix-stafett der lagene består at to menn og to kvinner.

Privacy Policy