Verdenscupen i skiskyting 2014/15

For seiersvante nordmenn ble fjorårets verdenscup i skiskyting en aldri så liten nedtur. Nok en gang måtte våre beste menn se seg slått av den suverene franskmannen Martin Fourcade, som for fjerde gang på rad kunne hente hjem sammenlagtseieren. Johannes Thingnes Bøs meget respektable femteplass ble et lite plaster på såret, men kunne ikke oppveie følelsen av skuffelse blant norske skiskytterfans. På kvinnesiden var ikke forventningene like høye, og resultatene skijentene oppnådde var sånn sett mer i tråd med ekspertenes forhåndsdommer.

Suverene Fourcade

sf1Vi begynner med å se på hva som forløp på herresiden, og i år handlet som sagt det meste om Martin Fourcade. 28-åringen fra Céret har vært så godt som uslåelig siden han vant verdenscupen for første gang i 2012. Ikke siden Ole Einar Bjørndalens glansdager har sporten vært dominert av én enkelt utøver i samme grad, selv om han i år fikk tøff konkurranse fra løpere som russiske Anton Shipulin og slovenske Jakov Fak. Når det kom til stykket kunne imidlertid ingen hamle opp med Fourcade, som i likhet med Bjørndalen er like komplett som skytter og skiløper. Hva så med de norske gutta? Johannes Thingsnes Bø hadde som sagt en god sesong, og viste igjen at han på sitt beste er i stand til å slå hvem det skal være. Dessverre maktet ikke nordmannen å opprettholde den samme gode formen hele sesongen i gjennom. Ikke minst hadde han lei tendens til å skyte seg bort fra pallen i kritiske øyeblikk. Her gjenstår det altså betraktelig rom for forbedringer. Emil Hegle Svendsen endte på sin side på en niende plass på sammenlagtlisten, et nokså skuffende resultat for den en gang så seiersvante 30-åringen. Under OL i Sochi var trønderen strålende, men fjorårets sesong ble altså ikke den suksessen vi hadde håpet på. Sist men ikke minst havnet Ole Einar Bjørndalen på en 12. plass. Sammenlignet med hans posisjon i sporten for 10 år siden er dette selvfølgelig et nokså beskjedent resultat, men til superveteranens forsvar må det nevnes at han jo er minst 10 år eldre enn sine argeste konkurrenter.

Domrachevas dominans

Winter+OlympicsPå kvinnesiden vant hviterussiske Darya Domracheva sammenlagtseieren med nesten 60 poengs margin til finske Kaisa Makarainen. Det var definitivt en velfortjent seier for 29-åringen fra Minsk, som var svært nære å vinne både i 2012 og 2013, da hun kom på andreplass. 2014 var i det hele tatt et stort år for Domracheva, som også tok hele tre gullmedaljer under De olympiske leker i Sochi, Russland. I verdenscupen 2014/15 fortsatte hun mestertaktene ved å vinne ni gullmedaljer, hvilket altså holdt til sammenlagtseier. I motsetning av mange av de argeste rivalene var Domracheva både skade- og sykdomsfri gjennom hele sesongen; faktisk misset hun ikke et eneste løp! For den regjerende verdenscupvinneren Makarainen var andreplassen en bitter pille å svelge, og det skal bli spennende å se om hun vil klare å reise kjerringa i kommende sesong. Den ukrainske veteranen Valj Semerenko tok tredjeplassen foran tsjekkiske Veronika Vitkova. For de norske jentenes del, ble Tiril Eckhoff vår best plasserte med sin ellevte plass, mens Fanny Birkeland endte på 30. plass. Temmelig langt unna pallen, med andre ord, og det spørs om den kommende sesongen vil by på særlig bedre resultater. Dermed må vi nok bare akseptere at skiskytterjentene har en lang vei å gå før de igjen kan konkurrere med de aller beste. At det jobbes på spreng med å forbedre resultatene kan vi om ikke annet være ganske sikre på.

Hva vil 2015/16-sesongen bringe?

Selv om 2014/15 var en skuffelse, ligger det i de norske skiskytternes optimistiske natur å tenke framover mot neste sesong. Og ganske riktig har vi fått en finfin start på verdenscupen i Østersund, med gull i både single og single mix relay så langt. Dermed bekreftet Norge sin posisjon som verdens kanskje sterkeste stafettnasjon. På individuelt nivå er mye av spenningen knyttet til om Thingnes Bø og Hegle Svendsen vil klare å prestere jevnere i år enn i fjor. Begge har tidligere demonstrert at de kan slå Fourcade hvis formen er i orden. Hvorfor skulle de ikke kunne gjøre det igjen?

Privacy Policy